Hamburger és sült krumpli? First down és third strike? Zsákolás és túlütés? Hip-hop és gengszter rap? Félautomaták és háborús hősök? Két óceán és a préri? Woodstock és Jimmy Hendrix? Vietnám és Irak? Bush és Kennedy? New York és Los Angeles? Brad Pitt és Angelina Jolie? Hidegháború és megalománia? Űrkutatás és Holdra szállás? Sportsikerek és dopping? Világhírű egyetemek? Utcai bandák és amerikai álom? Egészségbiztosítás és tandíj?

Sokat gondolkoztam, hogy mi teszi Amerikát azzá, ami. Mi az, ami igazán megfogja a lényegét, és mi az, ami az utcáin sétálva, a lakóival beszélve a leginkább érezteti az emberrel azt, hogy most valahol máshol van… Hazaérve értettem meg igazán, hogy mi is az oly sokat emlegetett, és talán oly sokszor tévesen értelmezett „amerikai álom” lényege:

Yes, we can!

Egy mondat, egy pofonegyszerű kampány szlogen. Látszólag közhely, látszólag üres szólam, sokan talán elintézik egy kézlegyintéssel: a hülye, birka amiknak ez is elég, hogy megszavazzanak valakit! Az igazság azonban az, hogy nincs semmi, ami jobban és tömörebben megragadná a dolog lényegét, mint ez a 3 szó. Igen, képesek vagyunk rá! Igen, meg tudjuk csinálni! Nincs vita, nincs kérdőjel, nincs kétely, csak a célok, az oda vezető út és a végén a „győzelmi szivar”, valamint a Mission Accomplished felirat az elhomályosodó kép közepén…

Amerikát a sikeréhség, az „elsőnek lenni a legjobbak közt” szemlélet, a dicsőség és nagyság utáni kérlelhetetlen, már-már megszállott vágyakozás teszi igazán mássá. Lehet sokmindent mondani: hogy a sportsikereket a modern technika és a rengeteg pénz révén számukra elérhetővé váló tiltott módszerek szállítják; hogy gátlástalanul kihasználják gazdasági, politikai és katonai lehetőségeiket; hogy sokszor esetleg tisztességtelen eszközökhöz nyúlnak, és még megannyi mást, de ezeket meghagyjuk az összeesküvés elméletek szerelmeseinek. Az alkalmazott eszköz ugyanis csak morális kérdéseket feszegethet, de egyvalamin nem változtat: a motiváltságon és a tényen, hogy az adott dolgot meg akarják csinálni.

…not because they are easy, but because they are hard... /JFK/

Ez az egész pedig nem csak országos szinten jelentkezik, ahol mindent megtesznek a nemzet kiválóságának fenntartásáért. Milliárdokat áldoznak az Apollo programra, csak hogy megmutassák, vagy horribilis összegeket juttatnak az egyetemeknek, hogy a világ minden tájáról odacsábítsák a megfelelő embereket. De említhetjük a sportolók felkészítését, és az erre fordított javakat is. Sokkal fontosabb azonban, hogy a kiválóság tisztelete átragad a közhangulatra is, és ez teszi igazán inspirálóvá a közeget.

Amerikában ugyanis teljesen mindegy, hogy valaki kiválóan játszik hárfán, remek átlaggal üt baseballban vagy pöpec módon integrál térben: ha valamiben jó vagy, jobb, mint az átlag, akkor azon az átlag tisztelettel és ámulattal csüng! Az első napokban bizony nehezen szoktam hozzá, hogy a fizikus diploma szóba kerülése mekkora elismerést ébreszt még egy félrészeg egyetemi bulin is a hallgatóságból… Nem beszélve a floorball egyetemi válogatottságról, ami ráadásul számukra egy ismeretlen sport… Különösen erős a kontraszt, ha belegondolok, hogy itthon a 2 diploma, mérnöki és fizikus említése minden más háttérinfo nélkül, ismeretlenül egy olyan skatulyába helyezi az embert, amibe nem szívesen kerül: egy otthonülő, rossz tartású, ápolatlan, sótlan, a komputerrel egybeépült antiszociális „lény”, aki furcsa és nem evilági. Teljesen abszurd a szituáció, mely szerint az ember nem is szívesen mondja kortársai közt Teller Ede és Szilárd Leó szülőhazájában, hogy természettudományos pályán mozog…

Amerikában valamiben kiválónak lenni azonban sikk, menő, elismerést kiváltó. Nem csak illendőségből érdeklődnek, nem csak jópofizásból, szemükön látszik: ez de klassz, minden elismerésem, nekem sosem menne… Nyoma sincs irigységnek, gúnynak…

Talán ez az, ami igazán ösztönzőleg tud hatni. Az örökös pozitív életszemlélet, a sikerre éhség, az elért dolgokra való büszkeség, bármi kicsik is legyenek azok. Ezért nem tudom 1 hét után sem letörölni az arcomról a mosolyt, és nem tudom elnyomni magamban azt az egyre dübörgő magabiztosság érzést, aminek szinte már nyoma sem volt fél éve… És nem is akarom soha többé, bármennyire is nyomasztó mást látni magam körül napok óta…

Végezetül egy rövid összefoglaló a talán legismertebb és legszimbolikusabb sikerről: csoda a jégen, avagy USA – SZU 4-3, Lake Placid, 1980 /különösen úgy 6:00-tól magával ragadó/.

 

Címkék: usa yes we can kelettől nyugatra nyugattól keletre

A bejegyzés trackback címe:

https://arizona.blog.hu/api/trackback/id/tr481697128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bolee 2010.01.24. 14:47:42

jobb volt amíg amíg nem került a blog címlapra

Dont feed the troll!

Peltak 2010.01.24. 14:47:44

Nem egész témába vág, de nekem is volt szerencsém kis időt tölteni Arizonában. Nem felejtem el soha. Superstition Mountains, Grand Canyon...

Megszerettem a barna tájat.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.01.24. 14:52:15

Vegre egy normalis blog ami kicsit jobban bemutatja Amerikat.

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2010.01.24. 15:06:11

@sáklit: "viszont a dicséretekkel vagy anélkül, az a ruha ugyanolyan. jó, vagy éppen szar..."
akkor most szigoruan a peldanal maradva elarulok neked egy titkot: viszont a csaj, aki a bokot kapta maris jobban es szebbnek erzi magat benne. Tudod, pozitiv megerosites. Teljesen paradox modon ettol akar tenyleg szebb is lesz, mert boldog, mert mosolyog, mert magabiztos.
Vagy lehet megsem olyan fontos szigoruan a peldanal maradni...

klacus 2010.01.24. 15:07:48

Jó poszt.

A szomorúságom abban van, hogy nekünk ehhez évszázadokra van szükségünk. Az elmúlt ötven év morálisan gallyra tette ezt a porfészket. A generációkon keresztül belénk nevelt kishitűség sokáíg nem múlik el.

Egy marikai cserediák két év Budapesti tanulás után csak annyit mondott:

"Hungarians, and his loses battles..."

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2010.01.24. 15:07:51

@Aszi: abszolut nem akarom repazni a magyarokat, de sajnos igazad van.

Valaki más 2010.01.24. 15:09:07

@öntelt radírpók: És ha holnap beront hozzád valaki és átveszi az irányítást a lakásban, mert rosszul vezeted a családod. Akkor is tapsikolni fogsz? Szerintem nem... Senkinek semmi köze hozzá.

Nézd csak meg mindenütt van valami pl. olaj...

Lakle 2010.01.24. 15:13:48

@Valaki más:

Afganisztánban hol van olaj, vagy bármi más értékesnek egy kicsit is mondható nyersanyag (leszámítva a rengeteg mákot, meg az abból előállítható opiát származékokat), nagyokos?

@klacus: " Az elmúlt ötven év morálisan gallyra tette ezt a porfészket." Na mert előtte aztán nem az volt...

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2010.01.24. 15:15:25

@furfangos nyesztyerka: nem hiszem el hogy ebbol annyit sikerult kihoznod h "mi azer nem vagyunk ilyenek mer' bevernek a pofankat".
Egy fenet. Az hogy az emberek ne lehuzzak egymast, hogy tobb legyen a mosoly, az onbizalom, hogy akar apro elismereseket kapjal az rohadtul nem a penztol fugg. Ha penz lenne akkor gondolod itt mindenki vigyorogna ezerrel? Egy fenet. Vagy te ugy latod hogy Magyarorszagon kivaltkepp a kogazdag reteg az aki megbecsuli a tobbieket, boldog, elegedett, kiegyensulyozott es kedvesen mosolygo?
Gondoljatok mar pl Kubara. Olyan piszok nagy szegenyseget mi maximum a kelet-magyarorszagi falvakban lathatunk, mint ami ott van, megis alapvetoen vidamak az emberek. Persze lehet csorog oda at nemi zsir Amerikabol oszt azert a nagy boldogsag.
Azert mert nehez az elet nem kell szar vagy megkeseredett embernek lenni. Egyszer elunk, vagymi. De sajnos ugy tunik nagy divat ezt inkabb kesergessel, vadaskodassal es savanyujoskasaggal tolteni.

Na bocs, Nyeszterka, nem a barlangodba akartalak ezzel visszauldozni, igazabol rajtad csattant a sok irigykedo meg okoskodo kommenten osszegyult feszultseg. Pls ne vedd magadra.

Willie 2010.01.24. 15:38:09

Kar, hogy csak most kerult ki az index cimplapjara igy nem tudtam rola hamarabb. Nagyon tetszik sok emleket idez fel abbol a 4 evbol amit a UofA-n toltottem. Koszonet erte! Ha fel evvel hamarabb jossz, akkor akar meg talakozhattunk is volna :)))

Zolissimo 2010.01.24. 15:43:01

Nah ez a bejegyzés rávett a kommentelésre. Több elegáns étteremben dolgoztam az államokban bő két évig, főleg Coloradoban. Az ott szerzett tapasztalatok alapján egyetértésem a megfogalmazottakkal maximális. Erre akkor döbbentem rá legjobban, amikor visszatértem kishazánkba és elhelyezkedtem egy elegánsnak mondott pesti étteremben. Kint mint meglehetősen nagy gasztronómiai tudással rendelkező sommelierként nagyon megbecsültnek éreztem magam. Az elvárás, hogy a főnökeim megbecsüljenek, de nem is ez a lényeg, hanem, hogy a vendégek megbecsüljék azt az embert, aki kiszolgálja őket. Amerikában egy elegáns étteremben ez valahogy természetes, lehet azért mert fejlettebb az étkezési kultúrájuk, de lehet, hogy csak szimplán értékelik, h te valamiben jobb vagy náluk és ahelyett, h lehurrognának inkább hallgatnak rád, ha bort ajánlasz stb. Itthon a vendégek ált úgy bánnak a picérrel még a jobb helyeken is, mint akit most rántottak elő a hátsójukból, hisz az csak egy buta pincér, szakmunkás, bárki tudná csinálni amit ő...megrendelik jó pénzért az argentin borokat aztán várják, hogy helyeseljek, h jó ez az ázsiai bor és akkor még mi szidjuk az amcsikat, h buták...

KenSentMe 2010.01.24. 15:48:02

Nekem az tetszik a posztban, hogy egy fiatalember elsőkézből származó élményei .. elkezdtem olvasni úgy, mint egy ilyen közhelyeskedő szociográfiát (mélyen utálkozva), de a felénél rájöttem, hogy hiba volt.. most amit ő érzett az amerikaiak hozzáállásából, mentalitásából, az igen is, első kézből származó élmény-tényanyag.

És hogy ez mennyire fedi a valóságot, vagy annak egy szeletét.. hát, elhiszem, hogy Amerikában győztesnek lenni nagyon jó.

bazd meg 2010.01.24. 15:52:12

Majd egyszer rajottok talan, usa-utalok, nagyon nem latjatoka frankot, mert nem itt szulettetek. Egyszeruen agyrem amit irnak egyesek. Orakig tudnek irni az itt eltoltott eveimrol es arrol mennyire csodas egy orszag. Eloszor is egy kerdes, mikor halottad egy amerikairol hogy lefikazta az orszagodat, soha mert alapbol nem sertene meg es tisztel mindent, mindenkit, ami nalatok alapbol nem igy van.Az amerikai biztositasrol pedig nagy a felreertes, harom allamban eltem idaig tudok angolul nem ugy mint egyesek, szoval annak a 30 millionak nincs biztositasa mert nem akarja megfizetni de ez nem azt jelenti hogy nem latjak el. Ha egy adott fizetes kb $ 1500 alatt van eleve jar betegbiztositas a gyerekeknek pedig alanyi jogon. Ugyan ugy jar a korhaz, vagy az az utani kezelesek. Sajnos a felesegem nagyon beteg MS, tolokocsiba van negy eve, tizszer volt mar korhazba, hatszor nem volt biztositasunk, ugyan ugy kiszolgaltak, nem beszelve az itteni korhazakrol ami megerne egy masik irast, szoval egy 4-5 napi korhazi ellatas $25-35 ezer dolcsi amit soha nem kellett kifizetni!!! Stb, stb,

harcsaparcsa 2010.01.24. 16:03:50

Ahogyan látom itt két fajta kommentelő van: aki mar járt az államokban és ez megérintette, és aki nem, de csak a negatív oldaláról van infója. Nos én azon a véleményen vagyok, hogy buták de kedvesek az emberek, lelketlenek a varosok, de élhetőek, nincs sok történelmük, de a természet szépsége mindenért kárpótol, és (ott) nagyon vigyáznak rá. Szivesen élnék ott, csak ne lenne annyira messze.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2010.01.24. 16:08:58

@Átokfajzat: Afrikában bezzeg alig van depressziós, nyilván az a legjobb hely a világon. Retard.

egy hang 2010.01.24. 16:10:55

@bazd meg: Én is éltem Coloradoban, és 15 mérföldnyi út egy törött kéz miatt 1500 dollárba kerül.Pont. Ellentétben az itthoni helyzettel, odakinn az orvos a biztositó alkalmazottja, és mint ilyen nyilvánvalóan nem szolgálhatja a hippokráteszi esküben foglaltakat, mivel az ellentétes a biztositónak a profitorientáltságával. Ezért rákos betegeket fognak, beültetnek taxiba, és elküldik őket haza adott esetben.
A Yes we can a szerző állitásával ellentétben nem nekünk szól hanem a mintegy 2 millió kinti vakoló testvérnek, akik az első (szabadkőműves) elnök nyomdokain járnak.
frans240.files.wordpress.com/2009/05/aut_0433.jpg
www.illuminati-news.com/baphomet.htm
És végül csak annyi hogy usA nem az aminek látszik, hanem maga is egy cég.Pont.
www.youtube.com/watch?v=_HfsKO22Ycc&feature=video_response

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2010.01.24. 16:14:39

@egy hang: összeesküvéselméletek hangoztatásától lehet ám csak igazán okosnak kinézni...

bazd meg 2010.01.24. 16:18:06

harcsaparcsa, figyelj ide baratom, erettsegim van, kispesten nottem fel az oregem itt el mar negyven eve, eltem mar New Yorkba New jerseyben most PA, tudod te hogy az amerikai nem buta, sot alapveto dolgogban sokkal okossabb mint egy magyar??? Azert mert ezt hallod a szomszedtol, ezzel kelsz, ezzel fekszel ezt hallod abbol az idiota tv bol radiobol, ujsagokbol. NIncs tortenelme?? Hat ki a loturo tehet rola?? Amugy a fekak tudjuk honnan jottek a fehereknek pedig, mivel feher ember azt hiszem csak europai lehet, van multjuk es tortenelmuk, ha erted hogy mit mondok. Ennyit az indian gyilkossagokrol is;^)

bazd meg 2010.01.24. 16:22:30

Egy hang, sajnos ezert hivom butacskanak a magyarokat, megkerdeznem hogy volt-e adoszamod, vagy csak illegalissan dolgoztal itt, ha igen meg is mennyiert gyogyitja meg a magyar orvos egy roman illegalis embernek a bajat?? Remelem felelsz a kerdeseimre??

közlekedési bűnöző (törölt) 2010.01.24. 16:22:49

@klacus:

Nem vagyok perfekt angolból, de az idézett mondatnak így több értelme van:

"Hungarians and their lost battles.."

Egyébként pedig igen. USA nem nagyon folytatott saját területén háborút 1865 óta. Szóval nem is volt mit elveszíteni. Mi meg Hunyadi Mátyás halála (1490) óta gyakorlatilag minden incidenst elvesztettünk, amibe beszálltunk (inkább belerángattak). Nem tom mitől állnánk jobban...

A helyzet az, hogy az erősebb kutya b...ik. 10 milliós, zilált történelmű ország vagyunk akik nemrég menekültek meg egy államcsődtől. Nem tudom mitől lenne jobb a közhangulat?

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2010.01.24. 16:23:37

@_Toto_:
Találunk egy kisebb-gyengébb országot aminek számunkra értékes erőforrásai vannak, akkor megvesszük vagy lerohanjuk?
Yes, we can!

Elbasszuk, ellopjuk azt a keveset is ami van! Igen! El!

Évekig tartunk börtönben ártatlanokat, akiket terroristának bélyegzünk mert a saját országukban ellenünk merészeltek harcolni?
Yes, we can!

Nálunk még az is szabadon lófrálhat aki gyilkos? Jó pénzért mindenki ártatlan lehet? Igen!

Felelősek vagyunk a világ CO2 kibocsátásának nagy részéért, de a csökkentésben semmilyen szerepet nem vagyunk hajlandóak vállalni?
Yes, we can!

Mi is úszunk a mocsokban, védett területeket teszünk tönkre? Igen!

A társadalom 30%-ának nincs egészségügyi biztosítása?
Yes, we can!

Nálunk van, de így is rosszabb? Igen!
Akkor mi is a gondod az USA val?

közlekedési bűnöző (törölt) 2010.01.24. 16:25:36

@harcsaparcsa:

vigyáznak a természetre? Kyoto-ról hallottál-e? :-)

Egyébként én magam is jártam Virginiában, mielőtt még azzal vádolna valaki, hogy nem is vótam mé' ottan...

egy hang 2010.01.24. 16:26:33

@Zka: fikázás miatt meg főleg, ugye kedves barátom?! Tán cáfold meg, vagy tanulj meg angolul ha nem érted.

bazd meg 2010.01.24. 16:26:57

Rosszul itam a roman nem is jo, legyen inkabb Szenegali;^)

bazd meg 2010.01.24. 16:30:38

kozlekedesi bunozo, pontossan, nem tudom mit kerestunk a ket vilaghaboruba?? Amugy ha nekunk lenne eleg katonank, csak azt ne mond hogy nem tamadtuk volna meg valamelyik szomszedunkat;^)

bazd meg 2010.01.24. 16:32:34

Kyoto??? Na csak figyeld mit fog csinalni Kina vele???? Avval fogja kitorolni;^)

Mr. Acid 2010.01.24. 16:34:14

@bazd meg: Ha nem tűnt volna fel, a Kárpát-medence eléggé Európa közepén van, nem pedig egy önálló kontinens.

közlekedési bűnöző (törölt) 2010.01.24. 16:34:51

@bazd meg:

1. Nem gondolodhatod komolyan, hogy bármelyik világháborúból is ki tudtunk volna maradni, ha akarunk!

Ha komolyan gondolod, akkor a történelem oktatás tényleg szar lehet Mo.-n :-)

2. Ki a tököm beszélt itt Kínáról?

egy hang 2010.01.24. 16:35:44

@bazd meg: adószám?
Nekem csak Social Security numberem volt, ami tudomásom szerint inkább az itteni TBnek felel meg. De ha megnézted volna azt a kis videót, rájöttél volna hogy Erzsébet angol királyné vezette be ezt az intézményt 1997ben, és hogy az amerikaiak evvel tulajdonképp neki fizetnek az angol treasuryn keresztül :)
big business. Amugy nem nekem került ennyibe, hanem munkatársamnak aki native american, és kb 30000 dollár éves jövedelemmel rendelkezett. Megmosolyogtat amikor amagyarokat butácskázzák szintén, éljen az értelmes amerikai átlagpolgár.
www.youtube.com/watch?v=ANTDkfkoBaI
Muhaha.

bazd meg 2010.01.24. 16:35:49

Na meg visszaterek erre az $1500 kartoresre, szoval azt akarod mondani hogy az orvos nem nezett meg csak ha viritasz?? Na ugyan mar, ez sehol sem igy mukodik, ne etesd a honfitarsaid.

bazd meg 2010.01.24. 16:43:53

Hat mar ne haragudj de eloszor is hazudtal, masodszor ha a munka adodrol van szo akkor munkahelyi baleset amit neki nem kell kifizetni mert altalanyt fizet, varom a tobbi hulyaseget;^)

hgf 2010.01.24. 16:48:21

Gratulálok a poszthoz. Ha csak egyetlen olyan ember is elgondolkodik rajta, akinek eddig a divatos Amerika-utálat volt az össz szellemi teljesítménye, már nem volt hiába az Index-címlap és a miatta ideözönlő butaságáradat.

2010.01.24. 16:59:19

Az USA-ban még nem voltam. Bár sokat utazok, egyszer lehet sort kerítek rá.
Való igaz, hogy aki nem járt ott, az nem sokat tudhat róluk, csak amit a tévében lát. Azok alapján pedig nehéz objektívan itélkezni.
Van néhány dolog, amit azért nem lehet figyelmen kívűl hagyni. Amerika területén nem éltek fejlett társadalmak, akik kibányásztak, kivágtak mindent, mint Európában, Ázsiában. Amikor meghódították a területet, kaptak egy hatalmas kiaknázatlan aranybányát. Ehhez csak ki kellett írtani az őslakosságot. Ugyanúgy, mint az inkákat. Spanyolország, Portugália abból gazdagodott meg. Az inkák elpusztítását elitéli a történelem, az észak-amerikai lakosság kiírtását nem. Mert a történelmet az amerikaiak írják. Az amerikai szabad fegyverviselés jogalapját az adja, hogy a törvény szerint mindenkinek joga van megvédenie magát az indián támadástől és szabadon lelőheti őket.
Persze, hogy más az életérzés, mint egy többszörösen kirabolt, háborúkban elpusztított országban, akibe mindenki beletörölte már a lábát.
De az USA világuralma sem fog tartani örökké. Elég csak a történelmet megnézni. Soha egyetlen birodalom se maradt fent örökké. Se a perzsa, se a római, se az egyiptomi, se a mongol, se a török. Pedig ezek általában sokkal nagyobb területen, sokkal több ember felett uralkodtak. Mindig jön egy újabb, aki legyőzi az előzőt. Ez most Kína lesz.

klacus 2010.01.24. 17:10:40

@közlekedési bűnöző: Jogos a birtokos szerkezet lemaradt.

A szlovák és a horvátok azért jó példák nemzetépítésből. Nyilván az eköbbi számunkra visszatetsző, de akkor is elérik a céljaikat.

Amíg nincs egészséges nemzettudat addíg nem lesznek eredmények sem.

A probléma az, hogy túl toleránsak, és túl szolgalelkűek vagyunk. Ha valaki itt a nemzetállammal példálózik, akkor egyből mély magyarnak bélyegzik.

egy hang 2010.01.24. 17:12:04

bazd meg, tényleg ennyire kretén vagy? Nem nekem tört el a karom, hanem a munkatársamnak és nem munka közben. Csak az út került 1500 dollárba a kórházig a mentőautóban, amit senki nem fizetett ki helyette. Ott begipszelték. Ha már honfitársazol az amerikaiak nevében, legalább akkor tennéd egy amerikai fórumon..

közlekedési bűnöző (törölt) 2010.01.24. 17:21:09

@klacus: amíg ilyen balfasz vezetőink vannak, hogy az egyik a nemzeti öntudatot próbálja meglovagolni a másik meg fasisztázik, addig nem lesz itt nemzeti öntudat.

Alvin66 2010.01.24. 17:24:52

En az USA-ban elek, meghozza pont Arizonaban. Szeretem ezt az orszagot. Nagyon. A rossz, amit csinal az nem az atlagember bune. Az atlegember itt nagyon nyitott, normalis, segitokesz es tajekozott.
Atlegember alatt nem a makogo, gettobutt nostenyt ertem East LA-bol, hanem a jo ertelemben vett amerikai kozeposztalyt.
Amivel kieegeszitenem a posztiro listajat: responsibility. Ez a legfontosabb szo egy amerikai ember eleteben, ahogy en latom. Minden jo es rossz dolog amit tesznek erre vezetheto vissza. Egy amerikai ugyanis ugy gondolkozik, hogy mint a vilag vezeto orszaganak allampolgara, felelos a sajat orszagaert, felelos azert, hogy o maradjon az elso es ugyanannyira felelos az egesz vilag sorsanak jobbulasaert.
Teljesen fuggetlenul a valosag esetleg negativ es az USA-hoz kotheto esemenyeitol, ezt teljes meggyozodessel igy gondoljak. Eleg ha csak a most par nap alatt Haiti-nek osszeszedett 57 millio dollarra gondoltok. Nekik mindenki szamit. A legutolso Haiti fekete is. Az elso helyukbol viszont nem engednek. Azert ok kemenyen megdolgoztak es meg is akarjak orizni. Velemenyem szerint meg is fogjak. Megpedig pont ezzel a hozzaallassal. Addig, amig vilag a vilag...

bazd meg 2010.01.24. 17:29:27

Akkor megegyszer megkerdezem kinek fajt az a bizonyos 1500 dollar??? Nem mindegy mennyit szamolgatnak maguk kozott???

bazd meg 2010.01.24. 17:31:31

Alvin66, na vegre en is kb igy akartam leirni de nem sikarult:^)

közlekedési bűnöző (törölt) 2010.01.24. 17:34:15

@Alvin66:

Szép szép, de az az 57 millió dollár ahhoz hasonlatos, mikor a magyar milliárdos az összecsalt-lopott vagyonából néhány milliót jótékony célra felajánl a Gyermekrák Alapítványnak. Ha nem lopott volna állami vagyont, akkor az alapítványnak is több jutott volna néhány (konc) milliónál.

USA esetében a lopott vagyon behelyettesíthető a háborúkon való meggazdagodásba. (Ugye I. VH már számít simán).

Az amerikai átlagember valószínűleg valóban teljes szívéből hiszi amit fennt leírtál és nekem a amerikai átlagemberrel semmi, de semmi bajom sincs. De ettől még igaz, ami igaz: 300 mio ember jó élete - részint - sokkal több ember mostoha körülményeiből fakad...

Egyébként svájciaknak is mondtam Svájcban, hogy könnyen vannak, mert Napóleon óta nem tette be senki a lábát az országukba, viszont minden terrorista ott tartja a milliárdjait. Képzeld nem sértődtek meg...

subabubba 2010.01.24. 17:36:36

Nagyon jó post, pont ma gondolkoztam el azon, hogy erről írni kell. 89 előtt mindenki tudta, hogy az USA a lehetőségek hazája, azóta főleg Bush arrogáns politikája miatt mindenki elkezdte utálni az amikat.

Ami még fontos a sikereikben, az az, hogy nagyon keményen tudnak dolgozni.

Alvin66 2010.01.24. 17:42:38

@bazd meg:
Erre a hsz-edre mar en is meg akartam irni, hogy pontosan ugy van ahogy irtad. Mindenki az egeszsegbiztositasukon problemazik, mikozben ha az ember akarja, akkor a vilag legjobb egeszsegugyet kapja meg itt. Ha nem akarja, akkor nem...
Magyarorszagon ha akarja az ember, ha nem, akkor is megkapja a vilag egyik - nem mondom legszarabb, mert nem volna igaz - de akkor is az amerikaival osszehasonlithatatlanul rosszabb EU ellatasat.
Persze jobb lenne, ha mindenkinek alapbol jarna az USA-ban a legjobb, raadasul ingyen, de ugye ez mar Magyarorszagon sem mukodik ingyen, nemhogy a vilag legjobbja lenne...

közlekedési bűnöző (törölt) 2010.01.24. 17:43:18

@subabubba:

Most már biztos, hogy mindenki azt hiszi, hogy én is ami ellenes vagyok, pedig nem, de azért leírom:

Ez a "nagyon keményen dolgoztunk" a kedvencem. Főleg, mikor valamelyik hazatért amerikás magyar mondja, hogy ő keményen dolgozott a sikeréért.

Bazzeg, mit gondol, hogy itt mindenki a tökét veri?
Itthon is ugyanolyan keményen dolgozom érte, de itt nem tudok Corvette-t venni abból, amit adnak érte.

Alvin66 2010.01.24. 17:43:43

@subabubba:
Igaz. A japanok utan az amerikaiak dolgoznak a legtobbet a vilagon. Nyugodtan nezzetek utana...

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2010.01.24. 17:43:48

Ketfele ember letezik:

1) aki vigyorog az amerikai tipusu, cukormazas "positive reinforcement" hegyek hallatan; es

2) akinek a gyomra felfordul tole.

Varj csak addig, amig stresszhelyzetbe nem kerulsz, barmilyenbe, baromi latvanyos lesz, ahogy a boritas leolvad. Ettol fuggetlenul igazad van, tenyleg megvan bennuk ez a legjobbnak lenni torekves, ami dicseretes, csak nem kene osszekeverni a boritassal.

Alvin66 2010.01.24. 17:51:04

@közlekedési bűnöző:
Sokmindenben igazad van, amit itt irtal Svajccal kapcsolatban pl. mindenkepp..:-))
Azert koztunk legyen mondva, ezt az 57 milliot azok a kis oregasszonyok (is) raktak ossze, akik napi 2 dollarbol elnek... Az amerikai ember a legadakozobb a vilagon. Ennek is utananezhettek. Pontosan a felelosseg miatt. Mindenki csak akkor erzi magat igazi amerikainak - hazafinak - ha felelos valamiert. Barmiert. Akar egy Haiti arvagyerekert is. Az ember szive elszorul, amikor latja, hogy ezek az emberek mennyire akarnak segiteni. Barkinek, aki raszorul. Ettol erzik civilizalt embernek magukat. Es ebben megintcsak nagyon igazuk van.

Az pedig, hogy a vilgban elo emberek mostoha korulmenyei mibol fakadnak, az emegrne egy kulon blogot. Vagy kettot. Bar el kell ismernem, ebben lehet reszuk az amerikai donteshozoknak is ( az atlagembernek semmi resze ebben ) de azert azt is vedd szamitasba, hogy sok nep baja nem az amerikaiak miatt van, hanem pont a miatt a nep miatt, aki bajban van, azaz sajat maga miatt. Erre hozzatok kozelebb is van egy jo pelda: Sajnos Magyarorszag...

Alvin66 2010.01.24. 17:54:08

@KennyOMG:
"csak nem kene osszekeverni a boritassal. "

Okay, majd igyekszem...;-)

bazd meg 2010.01.24. 17:55:13

Mint mindenkinek igy nekem is volt mar szerencsem a magyar korhazak allapotat megismerni, igy inkabb irok az ittenirol. Egy- ket agyas szobak ( tobb allamrol beszelek ) televizio hbo csatornakkal, telefon, ingyenes, szobankent furdoszoba, WC PAPIRRAL, mint latogato, az orvossal valo beszelgetesre ot percen belul megjelenik es beszamolot tart, telefonon erdeklodnek minden egyes napon az aznapi ebedrol, mit szeretnel valasztani, tobb fele menu,milyen korettel milyen innivaloval. Papucs, csuszasgatlo zoknival, minden nap ujjat adnak. Gyogyszer minden mennyisegben, otthonra is;^) A noverek mindig kedvesek MOSOLYOGNAK, barmit kersz jonnek mert ez a munkajuk. Ahhh fol sem lehet fogni, sok minden lemaradt, meg amugy sem akarom elferditeni az okos magyar mentalitast, meg jo hogy van internet igy mar kezd otthon is felszallni a kod;^)

kék madár 2010.01.24. 17:56:20

elkepesztoen gyermeteg ostoba es gonosz hozzaszolasok, tele baromsagokkal, fajdalmas csusztatasokkal. Hova jutott ez az orszag. Asszem mar sosem koltozom haza, meg 5 eve is jobb volt, es nem haragszom senkire csak vegtelenul szomoru vagyok. Termeszetesen Amerika nagyon tokeletlen, de ha legalabb a valodi hibait soroltatok volna...

egy hang 2010.01.24. 18:02:05

@Alvin66: nekem inkább az szűrődött le az elmúlt hat nyáron kinn hogy a legfontosabb számukra a freedom.
Ez pedig nem volt ott sose, hanem liberty. Vagyis megkérdezed aput, hogy használhatod-e a kocsiját. Ha nem, nem. Pont ezért illúzió az american dream, és nem tudnak erről ott se, itthon se.
De amig 40 óra mondjuk mosogatással ott kinn bárki fenntarthatja magát,autóját,és egy hét alatt annyit keres mint sok szerencsétlen idehaza egy hónap alatt, és vig tudatlanságban éli le az életét, különösebb gondok nélkül,én azért nem tartom különösebben műveltnek őket. Középosztály ott is egyre kevesebb, sehol nincs akkora árok szegény és gazdag között, mint kinn.
Haiti..57 millió dollár..szinjáték..alamizsna..Inkább HAARP.
Arról nyilván nem beszélnek hogy US katonák nem engedik leszállni a mobil kórházakat, hanem hagyják megdögleni szerencsétleneket.
therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=4729
Megnézettem 5 kinti ismerőssel ezt a kis videót és kb sirva fakadtak :) www.youtube.com/watch?v=_HfsKO22Ycc&feature=video_response
Minden business, nincs ez rendjén.
A nyáj ott is TVböl szerez dezinformációt.

Alvin66 2010.01.24. 18:02:30

@bazd meg:
Szo szerint. En sem hittem el, hogy igy is lehet. Aztan hogy napi $1500-ert fekszel az agyban es nezed a HBO-t, az mar egy mas kerdes. De ha van biztositas, akkor nem erdekel ez senkit. Engem pl. biztos nem...

Alvin66 2010.01.24. 18:04:42

@kék madár:
Ebben is igazat adnek neked. Sorolj mar fel nehany rosszat is, hogy tenyleg legyen valos municiojuk itt egyeseknek. En is tudok parat, kivancsi lennek, te mit tartasz itt rossznak a valoban letezo nehany kozul.
Azert olyan veszedelmesen sok nincsen szerintem, de van az teny. Pl. szerinted mi?

bazd meg 2010.01.24. 18:05:21

Visszaolvastam, a helyi mento a varos szamlazza neked en mar hettel tartozok, ha nem tudod kifizetni, kerhetsz reszletet, ha akarod kb 20 dollar havonta, amit ellentetben magyarorszaggal itt nem terhelik ra a hazadra, ja, ot haztomb $500.

bazd meg 2010.01.24. 18:08:32

egy hang ha otthon olyan de olyan okosok a magyarok hogy a francba lehet ez az allapot mar ha annak lehet nevezni, egymast olik az emberek, ne mond mar hogy ez a normalis????

bazd meg 2010.01.24. 18:10:50

Aztan otthon hogy a francba lehet olyan a politika amilyen???? A sok okos magyartol???

egy hang 2010.01.24. 18:22:33

@bazd meg: pont a politika az, ami megosztja az embereket. A politikusok, nem úgy mint a mérnökök pl nem tudnak egy problémát megoldani. Nem is ez a dolguk. Nem is ezért tartották őket soha. A dolguk az, h a külföldi hűbérurat kiszolgálják. Vagy valamelyik lobbit akitől szintén kapnak fizetést. Ezért kap pl a pénzügyminiszter havi 9 milla alapfizut, mig az ország első-második közjogiméltósága csak másfelet.
Nem mondom hogy ez normális, sőt.
Viszont azért kint többen ölik egymást még mint idehaza. Itthon megélhetési bűnözés ami nagy.

kék madár 2010.01.24. 18:25:32

@Alvin66: nem vagyok se kozgazdasz se szociologus se politologus csak "nező", ez egy nem egy hozzaszolas nagysagrendu tema. Elkezdhetnem ott hogy az elso harom evem eletem legrosszabb 3 eve volt, MINDENT utaltam (miert errol nyilik az ajto, miert nem jon a busz) En mindent a foldrajz felol kozelitek meg, Haiti sem veletlenul nyomorusagosabb mint Dominika, es Amerika foldrajza a recept ahhoz amit kifoztek, azon hosszutavon keveset tudnak rontani, javitani.
Europai szemmel Amerika egy kicsit fapados legnagyobb hibaja, hogy messze van, mas, ezt persze ironiaval mondom, mashogy mukodik, sok mindent ujra kitalalnak amiben persze rengeteg uzleti lehetoseg is van. Engem a pazarlas bosszant legjobban, a golf palyak a sivatagban, a 2 tonnas teherautok, 400 m2-es hazak, ehetetlen gumimatrac meretu cukorbomba tortak, a fogyasztoi tarsadalom gyengei.

Alvin66 2010.01.24. 18:26:33

@egy hang:
Megneztem az elso videot. Az van rajta, hogy a segelyszallitmanyokat amerikai katonak kisereik talpig fegyverben es ugyanok segitenek a szetosztasban. Az van rajta, hogy egy volt haiti-i miniszter azt allaitja, hogy viszzaforditottak repulogepeket, ha jol hallottam egy mexicoit peldaul es ez neki nem tetszik. Meg azt hallottam, hogy az embereket megfelemliti a sok fegyver. Ebbol azt szurom le, hogy az amerikaiak a maguk modjan hajlandoak segiteni, nem pedig ugy, ahogy a haiti volt miniszter szeretne. Van ilyen. Ajandek lonak...

egy hang 2010.01.24. 18:32:29

@Alvin66: a második a lényeg :)
Itthon is összedobtak Haitinek 50 millát (forintban:))

bazd meg 2010.01.24. 18:33:27

Lehet hogy mas vizeken evezunk, en kamion sofor vagyok sajat kamionnal, tiz eve elek itt, az elso evekben $6 meloztam, gondolhatod mennyire szerettem;^) Szidtam en is mindent de erdekes az atlag itt aki ideig oraig ebben a cipoben jar nem mutatja ki mert egyreszt kirugnak masreszt nem eri meg neki a sajat napjat bassza el. Szoval mosolyog. Mindenki megprobal elobre jutni, sokaknak sokerul is. A politika hat elmennek szavazni, szavaznak amiben ok hisznek aztan KEMENYEN DOLGOZNAK, NEM BASZTATJAK A MASIKAT, aztan negy ev mulva megint szavaznak, meg egyszer mondom az atlag, persz itt is vannak szelsoseges megmozdulasok, a masik azt hiszitek itt nem latjak amit ti???? ezt nem gondolhatjatok komolyan;^)

bazd meg 2010.01.24. 18:46:46

kek madar, az elso par ev szar mindenkinek, mindegy hogy honnan jon. Ha illegalis valaki felejsd el soha nem allsz talpra. Tisztelet a kivetelnek;^)

gregaba 2010.01.24. 18:55:26

egy egyre közelebbi (értsd: remélem, a barátnőm lesz) amerikai ismerősöm szerint:

"the American dream is a myth",

s ő konkrétan végleg otthagyta az USÁ-t (max. nyaranta látogat haza), valszeg EU-ban telepszik le. nekem nincs bajom az USÁ-val, de a képmutatással igen. asszem pont az ilyen blogok erőltetik még mindig ezt a hazug mítoszt.
elnézést kérek az USÁ-tól és eme blogtól is.

matti60 2010.01.24. 19:04:59

Az amerikaiak sokat is imádkoznak. Az áldás az ami látszik rajtuk.

tündértokány 2010.01.24. 19:07:19

Elhiszem, hogy egy okos, ambiciózus fiatal srácnak nagyon bejön ez a mentalitás, mivel ki van éhezve a sikerre, elismerésre - a saját magabiztosságát és identitását a külvilág visszajelzéseiből építi fel. Jó érzés lehet, hogy leborulnak a csajok a fizikusdiploma előtt, hogy végre kap valami megbecsülést. Minden fasza egészen addig, amíg le nem tér a siker útjáról, amíg rossz irányba nem fordulnak a dolgok, és akkor hirtelen le fogja szarni mindenki, nem fog kelleni senkinek, akkor pedig az lesz a probléma, hogy jaj milyen lelketlen és sikerorientált mindenki, pedig ő milyen okos, szép, kedves stb. csak hát...ja bocs, senkit nem érdekel a csak hát.

Remélem majd arról is születik egy post.

A magam részéről inkább keresem az olyan társaságot, ahol nem az alapján ítélnek meg, hogy milyen papírjaim vannak, mennyi pénzem van, milyen a társadalmi pozícióm, hanem esetleg az alapján, amit gondolok, ahogy érvelek, amilyen ember vagyok valójában, függetlenül a társadalmi elvárásoktól - teljes függetlenséget persze nem lehet elérni, de törekedni lehet arra, hogy ne csak ez alapján éljünk, ítéljünk meg másokat.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.24. 19:10:19

@_Maverick: Már eddig is olvastam rendszeresen a blogod, és ez a poszt meggyőzött, hogy állandó olvasód leszek!

kék madár 2010.01.24. 19:12:40

@gregorik: talan ird le mi nem igaz benne, az american dreamben

bazd meg 2010.01.24. 19:17:42

Persze hogy kepmutatas, de en inkabb olyan orszagban szeretek elni ahol mosolyagnak az emberek elozekenyek, nem anyaznak, nem mondjak hogy szalj mar le a buszrol bazd meg mert nem lehet becsukni az ajtot, stb a szemetes nem nyitogatja a kukamat azzal hogy nem viszi el mert van benne fu, a postassal nem kell osszeveszni mert nem akarok reklam papirokat a ladamba es meg sorolhatnam, ha otthon is olyan lenne mint itt, mar holnap koltoznek haza mert magyar vagyok es csak orszagot csereltem nem ontudatot.

gregaba 2010.01.24. 19:26:25

@kék madár: nem akarok USA-ellenes színben feltűnni, hisz nem vagyok az, s a (talán) jövendőbelim is onnan származik, ezért sóder helyett csak pár cikk:

en.wikipedia.org/wiki/American_exceptionalism#Opposing_viewpoints
www.nytimes.com/2008/09/24/opinion/24iht-edcohen.1.16446140.html?_r=1
web.pdx.edu/~kinsella/ps448/koh.html

duggongg 2010.01.24. 19:28:01

Kimaradt ami szinten nagyon jellemzo es nekem nagyon tetszik, hogy az oregek/betegek sem adjak fel. El tudjatok kepzelni hogy mi lenne egy magyar faluban ha a nagymama gorkorcsolyazni tanulna a foutcan? Valoszinueg mentokkel vitetnek el a rokonok. Amerikaban teljesen altalanos hogy valaki nyugdij utan kezd el tanulni ehhez hasonlo dolgokat (mert akkor mar van ra ideje) es ezert senki sem gunyolja ki. Magatol ertetodo.
Viszont az erem masik oldala: Tobben irtak, hogy a 30 millionak azert nincsen egeszsegugyi biztositasa mert sajnalja ra a penzt es kockaztat.
Ja. Vagy azert mert beteg es a biztosito elutasitja. Megteheti, joga van hozza (most ez talan megvaltozik). Nagyon konnyen el tudja valaki vesziteni a biztositasat egyszeruen ugy hogy megbetegszik (mondjuk rakos lesz), ezaltal elvesziti a munkajat es a munkaltatoja altal kotott biztositast, Ujat meg mar nem kotnek vele. A regit folytathana a sajat zsebebol, de nincsen ra penze, merthogy elvesztette a munkajat...
Tehat osszefoglalva: pozitiv eletfelfogas van, szolidaritas mar kevesbe,

tündértokány 2010.01.24. 19:30:04

@bazd meg:

Van azért a kettő között is megoldás, itt Európában is. Pl. Görögországban, Spanyolországban is mosolyognak az emberek, és nem csak azért, mert ez a company policy, hanem mert tényleg jól érzik magukat. :)

Másrészt azért itthon se vészes a helyzet, ha ügyesen kezeled a dolgokat, nincs részed sok konfliktusban, ki lehet bírni. Túl van lihegve ez az egész.

bazd meg 2010.01.24. 19:31:17

gregorik, hany cikket masoljak be neked amit a szomszedos orszagok hoztak le magyarorszaggal kapcsolatban, meg az idobe is vissza mehetsz mondjuk ugy szaz evet;^) Meg ha igazsag is van benne minden orszagnak meg van a sajat kis mutyija;^)

bazd meg 2010.01.24. 19:33:27

tundertokany, mivel en latom mind a ket oldalt, had legyen egy iciri picivel tobb ralatasom

bazd meg 2010.01.24. 19:36:18

duggongg, igen es remelem ezt az Obama bacsi atviszi a szenatuson, mert ez nem jo igy.

G.Z. 2010.01.24. 19:38:08

Az Economistban volt egy cikk, ami azt mondta, hogy pont ez a "Yes we can" optimizmus vitte bele a válságba a világot.
Mondjuk csak a dél-kaliforniai dolgokat tudom, de nem ártana egy kis realizmus a közembernek sem.
Minden téren hamis, természetellenes világban élik le egész életüket. Kivéve azokat, akik irányítják a sok birkát.

bazd meg 2010.01.24. 19:41:40

Nem is tudom pontossan de azt hiszem tobb mint egy millio magyarnak van kilencven napon tuli be nem fizetett adossaga, hmm termeszetellenes vilag van otthon is ezek szerint???? Vagy birkak;^) Szorozd meg altalaban harom emberrel, vagy mondjam tovabb?

gregaba 2010.01.24. 19:44:57

"gregorik, hany cikket masoljak be neked amit a szomszedos orszagok hoztak le"

a nyilvánvaló, végtelen keserűségedet nem kéne rávetítened Magyaro-ra, ami alapvetően jó hely. Szingapúrt pl. elég jól ismerem, azzal összevetve is megállja a helyét.
nem hinném, hogy sokan összevesznek itt HU-n pl. a postással meg a kukással. elég vicces (és ritka) jelenet lehet, és te provokálod ki. nagyon valószínű, hogy odakinn se vagy elégedett.
a linkelt cikkeket amerikaiak írták, nem anti-amerikaiak. le kell már emelni a piedesztálról.
elnézést kérek az USÁ-tól és tőled.

gregaba 2010.01.24. 19:46:25

"gregorik, hany cikket masoljak be neked amit a szomszedos orszagok hoztak le"

a nyilvánvaló, végtelen keserűségedet nem kéne rávetítened Magyaro-ra, ami alapvetően jó hely. Szingapúrt pl. elég jól ismerem, azzal összevetve is megállja a helyét.
nem hinném, hogy sokan összevesznek itt HU-n pl. a postással meg a kukással. elég vicces (és ritka) jelenet lehet, és te provokálod ki. nagyon valószínű, hogy odakinn se vagy elégedett.
a linkelt cikkeket amerikaiak írták, nem anti-amerikaiak. le kell már emelni végre a piedesztálról.
elnézést kérek az USÁ-tól és tőled.

bazd meg 2010.01.24. 19:48:45

gregorik, te merre laksz, ha esetleg megirnad??

gregaba 2010.01.24. 19:53:13

kétlaki vagyok, Budaliget + Kőszeg mellett.

egy hang 2010.01.24. 19:54:52

@bazd meg: legyen rálátásod picivel több. De nem tudod kihámozni a lényeget mögüle. Azt hiszed országot cseréltél, pedig öntudatot :) csak nem veszed észre. Szerettem én is kint élni, gondtalan jólét volt. Hamarosan vége lesz ennek, ezt sem látod a nagy rálátásoddal, de mindegy.
@kék madár: Az american dream sokatmondó szó valóban. A dream benne a lényeg, az illúzió, meg hogy legtöbben ezt el is hiszik. Feljebb már sokan irtunk sokfélét ami ezt alátámasztja.

Thunderbird 2010.01.24. 19:59:49

Csak sajnos az amerikaiak örömét a világ más tájain élők fizetik meg, ahhoz, hogy a boldog amerikai olcsón kocsikázhasson sok embernek kellett és kell meghalni a közel keleten. Yes we can : kill 100 000 iraqis, afgans...úgyhogy ez a meg tudjuk csinálni hozzáállás bizony úgy teszi sikeressé amerikát, hogy a fél világon átgázol. Ha valakinek ez szimpatikus, az az ö baja...

tündértokány 2010.01.24. 20:02:50

@bazd meg:

Neked is sok értelme van írni, te szerencsétlen. :D Te is csak oldalakban tudsz gondolkozni. Csak így tovább, minél lejjebb a sötétségbe!

bazd meg 2010.01.24. 20:04:20

egy hang, innen ugy nez ki hogy otthon lesz nagyon is nagy problema, a lakasarak beesnek meg jobban, ehezes es forradalom lesz. Nem viccnek szantam!!! Az american dream meg egy vicc amit ti annyira szerettek mondogatni azt itt is tudjak;^)

bazd meg 2010.01.24. 20:08:38

Na mentem vege az oktatasnak, parejokkal amugy sem beszelgetek, ugye tundertokany ;^)Menj etesd meg az allatokat.

egy hang 2010.01.24. 20:11:40

Az hogy nem lesz Magyarország mire hazajönnél mert felvásárolták, eladták nyilván gond. De hogy USA a legjobban eladósodott ország, az tény, ugyanúgy mint hogy a dollárt 99%ban elinflálták, és össze fog omlani maximum pár éven belül, és amerikai honpolgárokat fognak a youtube(!) és google szerint koncentrációs táborokba hurcolni (concentration camp után már in america az első amit kidob, több100 ilyen video van)már hál'Isten nem a mi gondunk.
Magyarázd meg ezt az american dream viccet kék madárnak :)

Gregor Elmarsson 2010.01.24. 20:23:33

Voltam kint, és tetszett. De kint élni, az más. Az nem tetszene. Igen, elismerik a sikereket, elismerik, ha valaki jó valamiben, elismerik és megfizetik a tudást. De mégis, valahogy az egész olyan, mint a kívülről-belülről gyönyörűnek látszó, hatalmas családi házaik: ha megkopogtatod a falakat, kongnak az ürességtől...

Plusz még egy kis apróság:

www.youtube.com/watch?v=iqAVvlyVbag

Azért itthon ilyen nem nagyon elképzelhető, hiába vagyunk egy "tyúkszaros, csupa irigy parasztból és fasisztából álló, nyugat-balkáni stb. stb. stb." kis ország...

harcsaparcsa 2010.01.24. 20:31:14

@közlekedési bűnöző: hát éppen azért írtam zárójelbe hogy "ott".

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2010.01.24. 21:14:44

Tetszik a poszt nagyon. Jól írsz, bár azt hiszem egyszer már mondtam :)

Egy ország olyan, mint amilyenek a benne élő emberek.

A hős 2010.01.24. 21:23:25

Tetszik a cikk, és valóban itt (Magyarországon) nem érezhető az elismerés, ha valamit elér az ember:
Emlékeztek, nem rég volt egy cikk egy figuráról, hogy körbehajózta a Földet. Persze magyar volt. És milyen kommentek voltak a cikk alatt? "biztosan bolond, lehet hallani rajta ahogyan beszél" meg hasonlók, és ez eléggé szomorú.

Alvin66 2010.01.24. 23:56:57

@matti60:
Nem tudom, viccnek szantad-e vagy sem, viszont ez tenyleg igaz. Sokat imadkoznak es ott ulnek bizony a templomban is. Es tobbseguk nem szimplan idotoltesbol...

Alvin66 2010.01.25. 00:01:51

@egy hang:
En ugyan nem tudok errol, ugy ertem hogy nem kovetem a Magyarorszaqi adakozasokat, de szerintem ez is szep osszeg. Foleg egy olyan orszagban, ahol az emberek sajnos igencsak rosszul elnek.

Alvin66 2010.01.25. 00:09:43

@kék madár:
Ja, akkor semmi olyan gondod nincs itt, ami valoban az alapveto eletfelteteleidet veszelyeztetne. Es ez a fontos. Persze, hogy ok milyen tortakat esznek, az o bajuk. De van kozrend, kozbiztonsag, vedve van a magantulajdon, lehet szabadon vallalkozni, szabadon vallast gyakorolni, jonni-menni. Szoval az alapoknal azert rendben van minden. Mas kerdes, hogy en is pont a pazarlast elem meg itt a legnehezebben, pontosabban a pazarlas latvanyat. Delutan negykor - fenyes nappal felgyullado autopalyakivilagitas es kozvilagitas, harom napos eso alatt is folyamatosan automata locsolt golfpalyak es kozparkok, V8-as autok es egyebek. Hat igen. Ez az amit en soha nem fogok megerteni, bar az is igaz, hogy az o szempontjukbol ez megmagyarazhato valamelyest: ebben nottek fel, ezt szoktak meg. Es nekunk, magyaroknak egy szavunk sem lehet, mert mi is pontosan ugy viselkedunk, amiben felnottunk, mi sem tudunk valtozni semmiben. Akkor nekunk sincs jugunk ezt mason szamonkerni. Mi is mindig panaszkodunk, szemetkedunk a masikkal, nem tudunk osszefogni, tobbre tartjuk magunkat, mint amit valojaban erunk, mindig masokra kenjuk a hibainkat, rank mindig mas hozza a "magyar atkot".
Mi meg ilyenek vagyunk. Mi sem tudjuk kinoni mar Mohacs ota. Akkor meg mit is reklamalunk?!

kék madár 2010.01.25. 02:19:50

@gregorik:
"a nyilvánvaló, végtelen keserűségedet nem kéne rávetítened Magyaro-ra, ami alapvetően jó hely. "

erre egy olcso frazist tudok elsutni, ha neked Mo. alapvetoen jo hely ma, akkor vagy igenytelen vagy vagy valami perverz kolto vagy muveszfilmrendezo. Azt amilyen ma Mo. nem szabad elfogadni, ennel az orszag es a magyarok sokkal jobbat erdemelnek.

SajtGép 2010.01.25. 10:56:07

"Amerikában nyertesnek lenni jó."
Ez biztosan így van,mert nyertesnek lenni mindenhol jó,Mo-n is.Ezzel csak az a baj hogy itt nagyon kevés nyertes van,ez az amit úgy hívnak hogy felső tízezer.Ők a többi ember nyomorából lesznek nyertesek, amíg azok marakodnak a koncon.Ha egy késő esti műsorban egy politikustól azt hallod hogy Mo.-n 10 megkeresett forintból 7-et arra kell fordítani hogy ne nőjjön tovább az államadósság,utána mondd te is:Yes we can.Mosolyogj és lengess zászlót, legyél rá büszke.Az amerikai is így tenne mert annyira pozitív hogy csak nah,nemde?Kiváncsi vagyok mire változna ez a mondat ha azt mondanád neki hogy a 3000 dollárjából mostantól csak 900-at kap és semmi sem fog változni, és ha tüntet akkor megverik,kilövik a szemét..Ez ennyire egyszerű, aki ezek után pozitív azt szentté lehet avatni, vagy teljesen hülye,esetleg nem érdekli mert nincsenek céljai.A keményen megdolgoztam című rizsáról meg nem is mondok semmit,Itt nem azért szegények és szomorúak az emberek mert lusták megdolgozni valamiért,hanem azért mert dolgoznak egy életen át és lófaszt nem kapnak érte nem hogy elismerést,még a gyógyszerre se telik,szégyenszemre fillérezniük kell idős korukra mint a kisgyerekeknek.Akkora itt a szar hogy nyakig ér és nem tudsz ezen változtatni a saját életedben már,gondolom ismerős az a mondat hogy:majd talán a gyerekeimnek jobb lesz...Nem akarja senki feláldozni magát egy távolba vesző,bizonytalan kimenetelű célért,ezért van ez a depresszív,lehangoló közhangulat Egyébként nem jártam én sem amerikában, ezért ís írtam Mo.-ról inkább

gregaba 2010.01.25. 17:08:27

@kék madár: nem vagyok se igénytelen, se perverz. alapvető hiba vagy csúsztatás olyan emigránsok részéről, akik a szívükből is kitépték HU-t, hogy Magyarországot Pesttel azonosítjátok; Pestet például én se szeretem az 5. és 6. kerületen kívül, szürke, és sok a kedvetlen, mogorva ember (mint annyi nagyvárosban: ez az urban decay egy formája).
de Buda külsőbb kerületeiben már nagyságrendekkel jobb a helyzet: normálisabbak, vidámabbak az emberek, más, "nyugatiasabb" a szemlélet. legalább ugyanennyire a Balaton-menti falvakban is, meg Veszprém + Vas megyében. biztosan máshol is, de én ezeket a megyéket ismerem. Pestről én is elmenekültem, de hülye lettem volna USÁ-ig menekülni: most a II.kerben és Vas megyében van házunk.
ezzel kapcs. megjegyezném, hogy itt a környékünkön szinte már több francia és angol szót hallani, mint magyart; és itt ez a statisztika is, miszerint 216 ezer külföldi él Magyarországon: hvg.hu/itthon/20100125_kulfoldi_magyarorszag_egyre_tobb.aspx

az ország tehát valamiért kétségkívül vonzó, akármit mondanak az előítéletesek. szakadtak. Összefoglalva: Nyugat-Magyarország és Buda sokkal jobb és vonzóbb hely, mint Pest, s inkább ezeket azonosítanám Magyarországgal.

gregaba 2010.01.25. 17:10:33

@gregorik: "előítéletesek. szakadtak."
ehelyett helyesen: "előítéletes Amerikába szakadtak". :)

gregaba 2010.01.25. 19:36:13

a vita 130 hsz után úgy látszik lezárult, ami nem baj. a fentebbiekért elnézést kérek Kék madártól, Pesttől és az USÁ-tól.

kék madár 2010.01.26. 00:36:02

@gregorik: azt hogy Magyarorszagon most iszonyatosan verlazito allapotok uralkodnak szilard halmazallapotu a feszultseg nem en talalom ki, a rokonaim mondjak. Az, hogy miota elkoltoztem, folyamatosan parkolasi birsagokat kapok ugy hogy a birosag evekig valaszra sem meltatott, hogy az APEH egy kervenyemre 1 evvel kesobb valaszolt, es 1 ev kesedelmi kamatot vert ram, csak a jeghegy csucsa, az amit az anyam a korhazban atel egy horror, de ha te egy idilli kozegben elsz annak csak orulok. En nem Amerikaba akartam jonni, hanem szo szerint Magyarorszagrol el, annyira elegem volt a korrupt csalo dilettans bunozo senkikbol a sajat szakteruletemen akik a sajat csokosaiknak osztottak a penzt.

grus 2011.07.13. 15:02:34

Oh, hogy mennyire igaz amit írtál...

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2011.07.14. 10:11:35

@grus: Érdekes látni, hogy mennyire csak az érti meg, aki volt már.:)
süti beállítások módosítása