T-4 nap: Az én városom - Tucson

 2009.08.14. 09:07

Tegnap kaphattunk egy extrém felületes képet Arizona államról, melynek során igyekeztünk a lélegzetelállító képekre helyezni a hangsúlyt. Ma egy kicsit tekerünk a zoom-on és közelebb repülünk a felszínhez – gondosan ügyelve a Davis-Monthan Air Force Base radarjaira -, azaz lássuk, mit is hívunk majd ezen az oldalon az „én városomnak”. 

Ha Arizona, akkor… akkor… hát jobbára semmi, majd egy bátortalan „Vegas?”  hangzik el (ezt pedig már az előző postban megtárgyaltuk), míg végül kicsit puskázva rávágjuk, hogy „jaaa persze, Phoenix!” Ez utóbbi állítás már megállja helyét, de ezeken a hasábokon bizony kategorikusan el kell határolódnunk ettől az állásponttól. Még nem tudom mennyire divat rivalizálni az álam másik nagyvárosával, de egy biztos: a University of Arizona bizony fő riválisaként tekint a Phoenixben székelő ASU-ra, az ellenük vívandó meccsek az év rangadói (november 28, idén sajnos idegenben:( ). Ennek megfelelően tehát számunkra a továbbiakban ha Arizona, akkor Tucson!

 

Tucson nevét látva rögvest adódik a kérdés, hogy hol van, hogy hogy is kéne ezt kiejteni. Nos a „Tuszón”-tól a „Tákszon”-on át egészen a spanyolos „Tucsón”-ig nagyjából mindent lehet hallani. A legutolsó, legextrémebb kiejtést egyenesen a magyar National Geographicon lehetett elkapni a fentebb már említett Davis-Monthan AFB-n székelő A10-es gépek kapcsán. A megfejtés a legelső, az autentikus forrás pedig nem más volt, mint „Dan”, a budapesti amerikai nagykövetség interjúztató hivatalnoka (ő még majd fog szerepelni a napokban).

 

Most hogy helyesen ki tudjátok olvasni a város nevét, nézzük a fontosabb paramétereket. Minek utána valószínűleg senki soha nem hallott még Tucsonról, így bizonyára már meg is jelent mindenki lelki szemei előtt megint egy ördögszekeres, elhagyatott, néhány házas, poros kisváros a verandán hintaszéken billegő, szalmaszálat rágcsáló „redneck” földművessel. Nos, ezzel szemben Tucson az USA 32. legnagyobb városa, és összességében az 52. legnagyobb, a vonzáskörzeteket is figyelembe véve. A város lakossága 525 ezer fő, elővárosokkal együtt (ami a térkép alapján annyira nem értelmezhető) 1,1 millió 2005-ös adatok alapján. Mindez éppen 505 km2-en 195 négyzetmérföldön terül el, ami önmagában semmit mondó adat, de ha hozzátesszük, hogy Budapest mindenestül alig 10 négyzetmérfölddel nagyobb mintegy 2,5-szer ennyi lakossal, akkor már kapunk egy halvány képet a „népsűrűségről”. 


Nagyobb térképre váltás

Tucson egy medencében helyezkedik el a Sonoran sivatagban, melyet 5 hegy ölel körül. Ezek a Santa Catalina Mountains és a Tortolita Mountains északon, a Santa Rita Mountains délen, a Rincon Mountains keleten, és a Tucson Mountains nyugaton (szájtátós képekért klikk a wikis linkekre). A város átlagos tengerszint feletti magassága 728m 2389 láb (szokjuk azokat a fránya mértékegységeket!), a Santa Catalina hegység legmagasabb pontja (Mount Lemmon) pedig 2791m 9157 láb magasba meredezik, és a környék első számú – dobpergés – síparadicsoma!! Mint minden magára valamit is adó milliós városnak, Tucsonnak is van folyója, mely a Santa Cruz névre hallgat, de az idő döntő hányadában mindössze a száraz medert tekinthetjük meg az átívelő hidakról. 

A város történelme igen régre nyúlik vissza, legalábbis igyekeznek elég régre visszanyújtani: a fentebb említett „folyó” mellett már 4000 évvel ezelőtt is voltak indián települések ásatások szerint. A modernebb kori történet szintén a folyóhoz kapcsolódik – itt legalább néha volt víz a környéken -, Eusebio Francisco Kin 1692-ben alapította a San Xavier del Bac missziót a város mai elhelyezkedésétől mintegy 7 mérföldre északra, és ekkortájt alakult ki a már Tucson névre hallgató település. A 20. század elejét Phoenix árnyékában töltötte a település, és a népesség igazi gyarapodása az 50-es években indult meg (1950 – 45e, 1960 – 230e). 

Joggal merül fel a kérdés, hogy mit lehet csinálni a sivatag kellős közepén, 5 hegy közé egy kis lyukba beesve. A válasz maga a sivatag és maga az egyetem. Gyakorlatilag minden a University of Arizona körül forog, erre az intézményre épül az ipar, és a fejlesztések. A város főként modern iparágakkal foglalkozik, és elsősorban a K+F terén jeleskedik. Számottevő továbbá a hadsereg jelenléte, az említett légierőbázison túlmenően is komoly katonai fejlesztések folynak (ide kapcsolódik a sivatag, hiszen itt vannak kiváló lehetőségek bázisok, tesztpályák létesítésére). A 3 fő foglalkoztató tehát a University of Arizona, a Davis-Monthan Air Force Base, és az eddig még nem említett US Army Intelligence Center. A legfontosabb jelen lévő cégek: Raytheon Missile Systems, Texas Instruments, IBM, Intuit Inc., Universal Avionics, Sunquest Information Systems, Sanofi-Aventis, Ventana Medical Systems, Inc., Bombardier Aerospace. Láthatjuk pusztán a felsorolásból is, hogy nem éppen kőpattintással és tűzcsiholással múlatja napjait az a munkaerő, aki vállalja a sivatagi létet. A környéket szokás Optika Völgynek is nevezni, ugyanis több mint 150 cég tevékenykedik az optika területén. 

Ami a szórakozást illeti, ez is az egyetem körül összpontosul. Az amerikai hétköznapokban oly központi szerepet betöltő sportért való rajongás fő tárgya az Arizona Wildcats, azaz az egyetemi csapat. A későbbiekben még gazdagon lesz róluk szó, most elégedjünk meg a hangsúlyozottan EGYETEMI csapat 56000 férőhelyes, a campus területén elhelyezkedő stadionjának képével!

 

A városban és környékén számos park, hegycsúcs, túrázási lehetőség és kilátó található. Ezekről részletesen lehet tájékozódni a wikipedia megfelelő oldalán, de személyes élményeket követően még itt is visszatérek majd rá.

 

Címkék: arizona tucson davis monthan afb arizona wildcats university of arizona

A bejegyzés trackback címe:

https://arizona.blog.hu/api/trackback/id/tr21308022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása