Ha az USA-ba utazásról van szó, vagy egy jellemző helyet próbálunk magunk elé képzelni, akkor az valahol New Yorknál kezdődik, L.A.-nél végződik, és közbe még beékelődik pár olyan kép, mint a Golden Gate Bridge, a Capitolium, a Fehér Ház, és még néhány városi elem. Továbbá igen fontos, hogy figyeljük meg: az elképzelt képeken mindig ott hullámzik valamelyik óceán. Esetemben erről szó sincs, lakhelyem ugyanis a napsütötte, eső nem áztatta, tenger nem mosta Arizona állam lesz. Jöjjön némi ismertető eme első látásra isten háta mögötti – már bizonyára előttetek is van a kép amint a port kavaró szélben egy ördögszekér átpattog a leszakadt zsalujú kollégium udvarán -, valójában azonban a laikus által is egész jól ismert helyről. 

Maga a táj első ránézésre nem túl változatos, a horvát tengerparthoz lehetne hasonlítani a kopár sziklákat, csak kicsit több pirossal és kicsit kevesebb zölddel, na meg azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy itt a szerpentin végén sincs tenger. Alaposabban szemügyre véve azonban lélegzetelállító tájakra lelhetünk a sivatagban.

Arizona egyik fő nevezetessége, hogy ha a legendáknak hinni lehet, akkor Új-Mexikóval és Nevadával osztozik azon a sivatagos területen, mely minden magára valamit is adó földönkívüli intergalaktikus GPS-n is szerepel, így nemhogy egy eldugott, de az egész univerzum szempontjából szemlélve igencsak központi jelentőségű helyről beszélhetünk. Misztikus történetek által belengett katonai tesztpályák, elzárt területek, és sok ET hívő Mekkája a vidék. 

Noha az „A” viszonylag elöl helyezkedik el az ABC-ben, maga a terület mégis eléggé hátul kullog a sorban, ugyanis kronológiai szempontból mindösszesen az USA 48. államáról beszélhetünk 1912. február 14-ei csatlakozása óta. Területét tekintve a 6. legnagyobb állam a maga 295 254 km2-vel (viszonyításképpen ez 3 Magyarországot jelent), melyen 6,166 millió lakos osztozik. Ha ezt a populációt szétszórnánk a sivatagban, már akkor is egy igen gyéren benépesített környéket kapnánk, de ha hozzátesszük, hogy ebből 1,5 millió Phoenix-et, 1,4 millió Tucsont, 650 ezer pedig Mesa-t lakja, akkor a maradék terület tényleg gyakorlatilag kihaltnak tekinthető. 

Az éghajlat egyenletesen nagyon meleg, jelen pillanatban hajnali 1-kor 22 fok van, de délután 39 lesz, ami ráadásul egy visszafogott nyári napnak minősül. Nem ritka a 48 fok sem, ami a csodálatos Farenheitre átváltva egy még dermesztőbb izzasztóbbnak ható 117-es értéket jelent. A hőhullámokat 300mm csapadék „enyhíti”, de mindez kis csoportokban és nagy adagokban érkezik mintegy néhány nap alatt, amit elég megtévesztő és talán kicsit fellengzős módon monszunidőszaknak neveznek (egy bangladesi lakos alighanem másként vélekedne a 300mm-es „monszunról”). 

Mióta tudom, hogy néhány nap múlva arizonai lakosnak mondhatom magam, egyre gyakrabban figyelek fel rá, hogy mennyi különböző kontextusban jelenik meg a térség a TV-ben, híradásokban. Maga a környék olyan gyakori filmdíszlet, hogy szinte többet forgatnak itt, mint magukban a stúdiókban. Ugye mindenkinek megvan, amint a lemenő nap fényében vörösen izzó sziklák előtt elrobog egy chopper/csőrös kamion/lepusztult Ford Mustang/szélsebes valódi mustang? Bizony, ez mind-mind itt történik, közelebbről Sedona vörös szikláinál (fenti 3 kép), vagy velük a háttérben.

 

Apropó valódi mustang: John Wayne és barátai rendszerint a kicsit északabbra található Monument Valley égbe meredő csúcsai közt poroszkáltak.

 

Természeti értékeit tekintve azonban Sedona minden szájtátás ellenére csak a második helyre lehet jó, hiszen Arizona állam büszkélkedhet a világ egyik legismertebb földrajzi kincsével, a Grand Canyonnal. Reményeim szerint a Colorado folyót körül ölelő csodaszép képződmény utazásom egy külön fejezete lesz, így nem is taglalnám itt részletesen, mert ez épp eléggé ismert mindenki számára. 

Tovább haladva az állam észak-nyugati csücskében eljutunk Hoover-gáthoz, melyen átröppenve már Nevada állam porát verjük fel. Fontos megjegyezni, hogy majdnem Arizonában van Las Vegas is, de valójában a bűnös város már Nevada fennhatósága alá tartozik. 

Az USA bizonyos vidékeit az európai szemlélő sok esetben csak onnan ismeri, hogy a major bajnokságokat szemlélve képben van a csapatok elhelyezkedését illetően. Nos, Arizona ebből a szempontból éppen tavaly igencsak felkerült a térképre, hála a Cardinals hihetetlen menetelésének az NFL szezon során. 

Említésre méltó még az Arizona Diamondbacks baseball csapata, mely 2001-ben egyenesen a végső sikerig szárnyalt. Az állam büszkeségei közé tartozik még a Phoenix Suns NBA csapata, mely mindig ott van az esélyesek közt, és az NHL-ben ezúttal bukdácsoló Phoenix Coyotes, melynek kispadján maga Wayne Gretzky foglal helyet. 

Első közelítésben a távolból legyen elég ennyi az államról, a helyszínről élő egyenesben már sokkal bennfentesebb képet kaphatunk majd. Legközelebb pedig következzék maga a város: Tucson…

 

Címkék: arizona phoenix las vegas grand canyon monument valley sedona hoover gát

A bejegyzés trackback címe:

https://arizona.blog.hu/api/trackback/id/tr141306728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása