T-15 óra: University of Arizona

 2009.08.17. 17:05

Alig van vissza 15 óra az indulásig, és mire végére érek a gépelésnek valószínűleg még kevesebb lesz – illetve egészen bizonyosan -, de még megosztom veletek feszültség levezetés gyanánt, hogy mit is kell tudni dióhéjban a University of Arizona-ról. Tovább után tehát UoA bemutató! 

(A nap zenéje csak azért nem lesz lassú és borongós, mert ma jött el a búcsú ideje, így szóljon a szöveg miatt a Dropkick Murphys! Tudom, tudom No.23, hogy ez már a te számod, de egyszerűen nincs jobb ide.;) )

Első hallásra a University of Arizona nem cseng közel sem olyan előkelően mint a Harvard, a Yale vagy az MIT, ráadásul gyakorlatilag az isten háta mögött van, hiszen európai ember számára az USA a két partvidékből áll meg még pár mérföldből befele. Ehhez képest egy egyetem Tucson városában a sivatag közepén kicsit talán meglepően hat, és egyáltalán nem gondolnánk, hogy ide ki lehet/érdemes jutni Magyarországról. 

Miről híres mégis az UoA? 

1. Valójában a szakmán belül (műszaki kutatás és fejlesztés, gépészeti modellezés) keresve sem lehetne jobb helyet találni (ezt a kijelentést tekintsük kis költői túlzásnak és a felfokozott várakozás okozta optimizmusnak), mint eme 36733 (2007-es adat) hallgatót fogadó intézmény. Az egyetemet 1885-ben alapították, ma mintegy 1,5 km2-en terül el, és összesen 179 épületet számlál. Összesen 334 féle képzés közül válogathatnak a jelentkezők, és ezek jelentős része kategóriájukon belül a legjobb 25-be tartoznak ország szerte. A toborzó, promo videok nyilván nem csak az igazat és csakis a színtiszta igazat közlik a hallgatósággal, de érdemes belepillantani ebbe a hivatalos anyagba, hogy egy kis képet kapjunk: 

2. Az UoA igen tekintélyes vagyonnal rendelkezik, melynek jelentős részét K+F tevékenységre fordítja. Az intézményt az ország legkiemelkedőbb kutatóhelyei közé rangsorolják a vonatkozó statisztikák. A kutatásra fordított éves költségvetés meghaladja az 500 millió, ismétlem, az 500 millió $-t (szomorú kontraszt, hogy egyetemi pályafutásom során volt, hogy a ZH-hoz nekünk kellett bevinni a papírt…). Ez a tény a Tucsont bemutató postban említett információkkal együtt már meg is magyarázza miért itt található ez az egyetem: a fő befektető a hadsereg, a repülőgépipar és a NASA, így szükséges a sivatagi tesztpályák közelsége. Egyetlen más egyetem sem kap annyi pénzt a NASA-tól mint az UoA: a legutóbbi beruházás a Lunar and Planetary labor volt 325 millió $-ért. 

3. Jövendőbeli kanadai lakótársam felvilágosított, hogy Arizona állam nevének említése a fiatalság körében a szép lányok, és az örökös hőség indukálta hatalmas bulik szinonimája… Eme legendát megerősítette a budapesti nagykövetség alkalmazottja, Dan, aki annak hallatán, hogy Arizona államban töltök fél évet, csak ennyit mondott: ó bár csak én mehetnék oda… Ennek illusztrálására szintén sikerült felhajtani egy kiváló youtube összeállítást, melynek szerényen csak a „The hottest college of the nation” címet adták, az aláfestő zene pedig a „Whatever you like”…(megjegyezném, hogy "a minden amerikai dagadt, csúnya és különbenis" sztereotípiát igencsak nem támasztja alá az összeállítás, de majd akkor nyilatkozom, ha személyesen is meggyőződhettem minderről) /Francba, azóta a videot levették, így be kell érni egy másikkal, ami messze nem olyan jó, de megteszi/ 

Nos, hát majd meglátjuk:) 

Napi aktualitás:  

A nap tanulsága, hogy a látszólag kis, repülőgépen is engedélyezett bőröndbe is temérdek cucc fér, így felesleges belőle kettőt venni, mert az egyik gyakorlatilag üres marad, avagy a ruhák egymásra helyezve térfogatuk jelentős részét elveszítik valami misztikus oknál fogva. 

A nap videója lehetne Bolt elképesztő futása, de ez annyira magától értetődő volt, hogy szinte nem is volt alkalom meglepődni rajta. Így sokkal inkább „a magyar Robben”, Dzsudzsák Balázs elképesztő produkcióját osztanám meg azokkal, akik kihagyták: PSV-Ajax 4-3. Ezt még biza Cé Roni is megirigyelte volna: 

 

A következő bejelentkezés már várhatóan a 7 órás LA Terminal beli időtöltés alkalmával lesz esedékes, és mostantól jöhetnek a valódi élmények, nem csak a google-tapasztalatok.

 

Címkék: party nasa tucson university of arizona

A bejegyzés trackback címe:

https://arizona.blog.hu/api/trackback/id/tr151315706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása