A mindennapi életben vannak olyan apró dolgok, amik pofonegyszerűek, szinte észre sem vesszük őket, mégis roppant mód megkönnyítik az ember hétköznapjait. Átruccanva a nagy vízen túlra, lépten nyomon botlok bele olyan dolgokba, amik látszólag tényleg igazi csekélységek, mégis szignifikáns javulást eredményeznek bizonyos folyamatok lebonyolítása terén. Ezeknek az „ötleteknek”, vagy szimplán alkalmazásoknak szentelem a címmel jelzett sorozatot, amivel párhuzamosan alighanem helyet kap majd az európai szemmel roppant bosszantó jelenségek tárháza is. Tovább után egy kiváló közlekedési szabályról! 

Az amerikai közlekedésről mindenkiben él egy kép, ami alighanem nagyjából a mellékelt fotóval illusztrálható. Hasonló komplexumhoz még nem volt szerencsém (csak a repülő ablakából szemlélve LA külvárosát), de tény: még Tucsont is keresztül-kasul szelik a legalább 4, de több esetben inkább 6 sávos utak, és ennek megfelelően ezek szintbeli találkozásai. Itt szinte 600 méterenként yardonként találkozunk olyan kaliberű kereszteződéssel mint az Üllői út és a Hungária, vagy akár a Blaha. A szabályozásuk mégis sokkal egyszerűbben megoldott. 

A forgalmat hihetetlen mértékben felgyorsítja az az egyszerű rendelkezés, miszerint hiába piros a lámpa, a szélső sávból minden esetben lehet jobbra fordulni a legkülső sávba, amennyiben természetesen szabad az út. Elképesztő, hogy mennyivel felgyorsítja a folyamatot ez az egyszerű dolog, hiszen nem kell külön „lámpaidőt” szentelni a jobbra fordulásnak, valamint nem kell felsorakozni a sávban a piros előtt csak néhány kanyarodó miatt. 

Természetesen a gördülékeny működés feltételez némi körültekintést, valamint kultúrált sávhasználatot, illetve azt az egyszerű alapfeltevést, miszerint az autók nem érik egymást minden sávban a dugó miatt. Ez utóbbi peremfeltétel alighanem nagyban megnehezítené a dolgot Budapest belvárosában, de ezen kívül sok helyen javítana a helyzeten. Bár ismerve az otthoni közlekedési morált - ahol az autópályán megalázó sokaknak a külső sáv használata -, alighanem konfliktushelyzetek is előállnának szép számban. 

Fontos megemlíteni azonban, hogy még ha széles a határban nincs is másik jármű, a piros lámpa akkor is STOP táblaként funkcionál a jobbra fordulók számára… de erről még holnap lesz szó! 

Szolgálati közlemény: a hét hátralevő 3 napját egy teljesen eszement hosszúságú roadtrippel töltjük az állam északi felén némi raftinggal és helikopterezéssel megspékelve, így átmenetileg valószínűleg némi szünet ígérkezik a postok terén, hogy aztán hosszasan számolhassak be minderről.:)

 

Címkék: egyszerű de nagyszerű

A bejegyzés trackback címe:

https://arizona.blog.hu/api/trackback/id/tr691389894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása